سازمان جهانی بهداشت (WHO) در افغانستان اعلام کرده است که ۸۰ درصد خدمات صحی ضروری این سازمان بهدلیل کمبود بودجه تا ماه جون سال روان میلادی در خطر تعطیلی قرار دارد.
رخشانه: این سازمان، امروز (دوشنبه، ۲۷ حوت) با نشر اعلامیهای در صفحهی ایکس خود، از تعطیلی این مراکز خبر داده و گفته است که میلیونها تن، از جمله زنان، کودکان، سالمندان، آوارگان و عودتکنندگان بدون دسترسی به مراقبتهای صحی حیاتی خواهند ماند.
در اعلامیهی سازمان جهانی صحت آمده است که تا ۴ مارچ ۲۰۲۵، ۱۶۷ مرکز صحی به دلیل کمبود بودجه تعطیل شده بودند و خدمات صحی نجاتبخش را به ۱.۶ میلیون نفر در ۲۵ ولایت قطع کردهاند.
اعلامیه نوشته که بدون مداخلهی فوری، بیش از ۲۲۰ مرکز دیگر ممکن است تا جون ۲۰۲۵ بسته شود و با بسته شدن این مراکز، ۱.۸ میلیون شهروند به مراقبتهای صحی اولیه دسترسی نخواهند داشت.
در اعلامیه آمده است که در شمال، غرب و شمالشرق کشور، بیش از یک سوم مراکز مراقبتهای صحی تعطیل شده که «هشدارها را دربارهی یک بحران انسانی قریبالوقوع بهصدا درآورده است.»
دکتر ادوین سنیزا سالوادور، نماینده سازمان جهانی صحت در افغانستان گفته است: «بسته شدن این مراکز صحی، فقط اعدادی نیستند که در یک گزارش آمدهاند، بلکه نشاندهندهی مادرانی هستند که قادر به زایمان ایمن نیستند، کودکانی که [به دلیل واکسن نشدن] جان خود را از دست دادهاند و جوامعی که در برابر شیوع بیماریهای مرگبار محافظت نمیشوند».
او افزوده است که افغانستان در حال حاضر با چندین وضعیت اضطراری صحی از جمله شیوع سرخکان، مالاریا، تب دانگ، فلج اطفال (پولیو) و تب خوندهنده کنگو دست و پنجه نرم میکند.
رییس سازمان جهانی صحت در افغانستان همچنین افزوده است که بدون امکانات صحی کارآمد، تلاش برای کنترل این بیماریها بهشدت با مانع مواجه میشود.
در اعلامیهی سازمان جهانی صحت آمده است که بیش از ۱۶هزار مورد مشکوک به بیماری سرخکان، از جمله ۱۱۱ مورد مرگ، در ۲ ماه اول سال ۲۰۲۵ گزارش شده است.
اعلامیه نوشته است درحالی که برخی از تمویلکنندگان به حمایت از سکتور صحی افغانستان ادامه میدهند، با تغییر اولویتهای کمکهای انکشافی، بودجه به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
اعلامیه همچنین افزوده است که نیازها همچنان بسیار زیاد است و حمایت فعلی برای حفظ خدمات صحی حیاتی برای میلیونها شهروند افغانستان کافی نیست.