سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان اعلام کرده است که پس از بهقدرت رسیدن گروه طالبان در کشور، فضای رسانهای بهشدت محدود شده است.
رخشانه: این نهاد امروز (دوشنبه، ۲۷ حوت) در اعلامیهای بهمناسبت روز ملی خبرنگار نوشته است که خبرنگاران در افغانستان همچنان با چالشها و تهدیدهای جدی مواجه هستند.
اعلامیه نوشته که «این روز نمادی از تعهد و ایستادگی زنان و مردانی است که با وجود تمام محدودیتها و خطرات، به رسالت مقدس اطلاعرسانی خود ادامه داده و برای دسترسی مردم به حقایق و آگاهیبخشی تلاش میکنند.»
در اعلامیه آمده است که پس از بازگشت طالبان به قدرت، بسیاری از خبرنگاران مجبور به ترک کشور یا ترک شغل خود شدهاند. تهدیدهای امنیتی، فشارهای سیاسی، سانسور گسترده و نبود حمایتهای قانونی مناسب از جمله مواردی است که فعالیت آزاد رسانهای را در افغانستان به شدت تهدید میکند.
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان بر حمایت از حقوق خبرنگاران تاکید کرده و از نهادهای بینالمللی و دولتهای حامی آزادی بیان خواسته که از حقوق خبرنگاران افغانستان بهویژه خبرنگاران زن که با محدودیتهای مضاعف روبهرو هستند، حمایت کنند.
این سازمان همچنین نوشته است که دسترسی به اطلاعات باید بهعنوان یکی از اصول بنیادی حقوق بشر تضمین شود.
در اعلامیهای این سازمان آمده است که امنیت جانی و روانی خبرنگاران باید در اولویت قرار گیرد و تمام نهادهای مربوطه موظف به ایجاد زمینههای امن برای فعالیتهای رسانهای باشند.
اعلامیه نوشته که حمایتهای مالی و معنوی از رسانههای مستقل در افغانستان برای ادامهی فعالیتهای آنان ضروری است.
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان همچنان متعهد به دفاع از حقوق خبرنگاران و ایجاد بسترهای امن برای آنان شده و گفته به همکاری سایر نهادها و سازمانهای بینالمللی برای رسیدن به این هدف مهم باورمند است.
در همین حال مرکز خبرنگاران افغانستان نیز امروز اعلام کرده است که رادیوهای بیگم و جوانان، در آستانهی روز ملی خبرنگار، فعالیت خود را از سر گرفته است؛ اما دو کارمند این رسانهها همچنان در بند طالبان هستند.
وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان به تاریخ ۴ حوت سال جاری اعلام کرده بود که به این دو رسانهی صوتی، با گرفتن تعهد اجازهی فعالیت داده است.
این وزارت گفته بود، رادیوهای بیگم و جوانان باید مطابق با «اصول امارت اسلامی (طالبان) فعالیت کرده و در آینده از هر نوع تخطی «خودداری» کنند.
دفتر رادیوهای بیگم و جوانان در کابل به تاریخ ۱۶ دلو سال جاری توسط نیروهای استخبارات طالبان با همکاری کارمندان وزارت اطلاعات و فرهنگ این گروه، به دلیل «سوء استفاده از جواز فعالیت و تهیه مواد برای رسانههای خارجی» بسته شده بود.